Választási gyűlés

A választási gyűlés a választók tájékoztatását, meggyőzését, befolyásolását célzó gyülekezési forma a kampány idején. Bár a választási kampány alapvetően a képviselőjelöltek és a pártok versengésének időszaka, a kampányidőszakban bárki szervezhet gyűlést. A választási gyűlésekre is a tüntetésekre vonatkozó általános szabályok érvényesek.

A választási gyűlés szervezéséről egy másik TASZ oldalon részletesebben is írunk.

1.Mit érhetek el a választási gyűléssel?

Azon túl, hogy sok embernek egyszerre mondhatod el a saját véleményed, a kampányidőszakban könnyebben sajtónyilvánosságot is szerezhetsz az eseménynek, és közvetlenebbül befolyásolhatod mások választói szándékait. A választási gyűlés nemcsak a jelöltek és a pártok saját választási programjának népszerűsítésére alkalmas, hanem arra is, hogy számonkérd rajtuk a teljesítményüket, kormányzati vagy ellenzéki tevékenységüket, korábbi ígéreteiket. Meghívhatod a jelölteket, pártokat, hogy nyilvános vitában ütköztessék programjukat, és válaszolják meg a közönség kérdéseit. (Elég egy jelöltet meggyőznöd: a többinek már mondhatod, hogy ha ők nem csatlakoznak, a közönség csak a versenytársuk álláspontját fogja megismerni.)

A választási gyűlés jó alkalom a jelöltek, pártok faggatására, befolyásolására: megfogalmazhatod saját és közösséged követeléseit, ami neked, nektek fontos a közéletben, és ezzel jelezheted a szavazatodat kérő, téged, titeket képviselni kívánó politikusoknak, hogy mivel kellene foglalkozniuk.

2.Be kell jelenteni a választási gyűlést is?

Igen, a közterületen tartandó választási gyűlést - éppúgy, mint minden politikai gyűlést - a szervezőnek be kell jelentenie az illetékes rendőrkapitányságnak, legkésőbb a meghirdetését megelőző 48 órával. A bejelentésről itt olvashatsz részletesebben.

3.Mikor lehet választási gyűlést tartani?

Egy tüntetés csak a kampányidőszakban, vagyis a szavazást megelőző 50. naptól tekinthető választási gyűlésnek.

Fontos! A szavazás napján már nem lehet gyűlést tartani.

4.Hol és hol nem lehet választási gyűlést tartani?

Közterületen vagy magánterületen is lehet választási gyűlést tartani, közterületen a rendőrségnek tett bejelentés mellett, magánterületen pedig a tulajdonos engedélyével.

A legalább 500 fős településeken nem lehet választási gyűlést tartani állami vagy önkormányzati hatóság elhelyezésére szolgáló épületben (pl. kormányhivatal, okmányiroda stb.) Az 500 főnél kisebb településekre akkor nem vonatkozik ez a tilalom, ha más közösségi célú épület nem áll rendelkezésre a gyűlés megtartására.

Ha jelölt vagy, vagy egy jelölő szervezet nevében szervezel választási gyűlést, az állami és önkormányzati költségvetési szerveknek más jelöltekkel, jelölő szervezetekkel azonos feltételek mellett kell helyiséget, felszerelést, berendezést biztosítania neked. Például, ha egy másik jelölt adott időben és áron bérelte ki az önkormányzati tulajdonú helyiséget, akkor neked sem adhatják drágábban, vagy rövidebb időre. Vagy ha neki járt projektor a teremhez, akkor az neked is jár.

A közterületen szervezett választási gyűléseknél a helyi önkormányzat bérleti díjat nem kérhet.

5.Mivel jár a gyűlés megszervezése?

Szervezőként te leszel a felelős a rend fenntartásáért. (Ha szükségesnek érzed, hívd a rendőrséget, de elképzelhető, hogy már a bejelentés során jelzik, hogy biztosítják a rendezvényt.)

Senkit nem zárhatsz ki a választási gyűlésről, és senkitől nem tagadhatod meg, hogy kérdezzen, pusztán a politikai véleménye miatt, még akkor sem, ha ez a te véleményeddel ellentétes. A választási gyűlés alkalom a vitára, a másik véleményének megismerésére. Nem zárhatsz ki senkit csak azért, mert valamelyik kisebbséghez tartozik, sem a vallása vagy éppen ateizmusa miatt.

6.Hogyan csináljam?

Választási gyűlést nem bonyolultabb szervezni, mint bármilyen rendezvényt. Találd ki, mire szeretnéd használni a gyűlést, állítsd össze a programját, jelentsd be, majd hirdesd meg nyilvánosan (Facebook, hirdetőtábla, helyi újságban közzétett hirdetés, stb.)

Fontos! A nyilvános felhívást csak a választási gyűlés bejelentését követő 48 órával teheted közzé, korábban nem szabad a gyűlést nyilvánosan hirdetni!

Hívd meg a sajtót is az eseményre! Szólj a helyi újságnak, TV-nek, esetleg helyi bloggereknek, és egy-két nagyobb, internetes újságnak, országos lapnak! Sokkal nagyobb hatást érhetsz el, ha a sajtó tudósít a választási gyűlésről.