Hogyan hagyj nyomot?

Véleménynyilvánítás krétázással, aszfaltfújással, matricázással, festéssel.

Egy falfirka sok esetben több mint egyszerű falfirka: közéleti véleménynyilvánítás, erre pedig a jogrendszer is tekintettel van. Milyen szabályok vonatkoznak arra, ha közéleti üzeneteket helyeztek el krétával, festékszóróval, matricákkal? Ezek a politikai véleménynyilvánítás szokásos módjai, és mint ilyenek, főszabály szerint jogszerűek mindaddig, amíg nem okoznak kárt másnak. Az alábbi útmutatónkban részletesebben bemutatjuk, hogy milyen feltételek mellett tudsz jogszerűen nyomot hagyni, és milyen eljárásokra számíthatsz, ha ezért mégis számon akarnak kérni.

1.Jogszerű a krétázás, aszfaltfújás, matricázás, festés?

Attól függ! Amennyiben krétázással, aszfaltfújással, matricával hagysz politikai üzenetet, és azzal nem okozol kárt, jogszerűen jársz el. A szólásszabadság körébe tartozik minden olyan, akár provokatív, véleménynyilvánítás, ami másnak nem árt. Közterületeken azonban könnyen rád foghatják, hogy másnak okozol kárt, és könnyen lehet, hogy a rendőrség eljárást indít ellened. Ettől azonban nem kell megijedned, hiszen nem követtél el jogsértést. Fontos azonban, hogy légy felkészült a véleménynyilvánításod védelmére.

  • Olyan matricát, festéket használj, ami könnyen lemosható, eltávolítható! Ha biztosra akarsz menni, érdemes olyan festéket választani, amit akár az eső is lemoshat.

  • Fontos szempont, hogy az üzeneted valóban közéleti véleményt tükrözzön és ez egyértelmű is legyen annak, aki látja. A közügyek vitatása ugyanis fokozott jogi védelmet élvez.

Az sem mindegy, hogy hová és hogyan helyezed el az üzeneted. Más szabályok vonatkoznak ugyanis a köz- és a magánterületre, de mindkét esetben további különbségekre is érdemes odafigyelni: közterületen más a sorsa az aszfaltnak és egy szobornak, de egy társasház közös tere is más megítélés alá esik mint a saját lakásunk. Általános szabály azonban, hogy a politikai vélemények nagyon erős védelmet élveznek, kinyilvánításuk korlátja az, hogy másoknak ne okozzunk kárt.

  • Társasházakban a közös tulajdonú közös terekben (pl. közös udvar) elhelyezhető politikai véleményre utaló tárgy, de csak úgy, hogy az más jogát vagy jogos érdekét nem sérti. Politikai vélemény kifejezése általában nem sérti mások jogát vagy jogos érdekét, de előfordulhat, hogy a társasház közös terében egy a véleménnyel egyet nem értő szomszéd azt eltávolítja.

  • Az önkormányzatok településképvédelmi rendeletekben határozhatnak meg településképi követelményeket, amik akár a saját tulajdonodban lévő épületen is kikényszeríthetőek. A jogalkotói szándék egyértelműen a gazdasági célú figyelemfelkeltés szabályozása, mert az ilyen rendeletek reklámok, reklámhordozók, cégérek és egyéb műszaki berendezések elhelyezésére és alkalmazására, illetve tilalmára vonatkozó követelményeket tartalmazhatnak. A politikai véleménynyilvánításra szolgáló eszközök táblák, molinók azonban nem eshetnek ilyen településképi korlátozások alá, már csak azért sem, mert a véleménynyilvánítást csak törvénnyel lehet korlátozni..

  • Egy műemlékre felfújt vagy felmatricázott üzenetnek adott esetben nagyobb lehet a szimbolikus ereje, mint egy aszfaltrajznak, azonban nagyobb kárt is okozhatsz vele. Nem véletlen, hogy a műemlékekre elhelyezett politikai üzenetekre szigorúbb szabályozás vonatkozik. Ezeken csak úgy lehet elhelyezni politikai véleményt tartalmazó táblát, matricát, hogy azok a műemléknek fizikai sérülést nem okoznak, a megjelenését nem változtatják meg, azt nem roncsolják, és nem járnak a műemlék elemeinek eltávolításával, áthelyezésével (akkor sem, ha egyébként sérülés nem történik). Tilos a műemlékekre feliratot elhelyezni, az épületbe vagy annak részébe bármit rögzíteni, fúrni. A hatósági eljárások mellett bűncselekmény elkövetését is kockáztatja, aki műemléket rongál. Ha műemléken szeretnéd elhelyezni a véleményedet, akkor arra figyelj, hogy az üzenet minél egyértelműbben közéleti legyen, minél inkább felismerhető legyen a véleménynyilvánítási szándékod a járókelők számára. Az is fontos, hogy a vélemény hordozóanyaga károkozás nélkül és könnyen eltávolítható legyen, hogy ha esetleg eljárás indulna, az gyorsan le is zárulhasson, miután bizonyítható, hogy nem történt károkozás.

Ezen az oldalon helyrajzi szám alapján meg tudod nézni, hogy egy adott ingatlan áll-e valamilyen védettség alatt: https://oroksegvedelem.e-epites.hu/

2.Mit tegyek, ha igazoltat a rendőr?

Készülj fel arra, hogy ha közterületen krétázol, matricázol, akkor az felkeltheti a rendőrség érdeklődését. A rendőr igazoltathat, és ennek során megállapítja a személyazonosságod.

  • Legyen nálad személyi igazolvány, vagy más arcképes igazolvány! A célnak a jogosítvány is megfelel.

  • Fontos, hogy ilyenkor együttműködőnek kell lenned: ha hamis személyazonosító adatokat adsz meg, vagy ellenszegülsz az igazoltatásnak, ezért felelősségre vonhatnak.

  • Már az igazoltatásnál érdemes határozottan kifejezni, hogy a véleménynyilvánításod jogszerű volt.

  • Nem érdemes letagadni, hogy te fújtad fel, vagy helyezted el az üzenetet, mert akkor a későbbiekben nem tudsz azzal védekezni az ellened induló eljárás során, hogy politikai véleményt nyilvánítottál.

3.Mi a helyzet a plakátolással és a plakátrongálással?

Plakátok kihelyezése kicsit bonyolultabb, mert az önkormányzatok határozzák meg a plakátolás szabályait. Mivel a szabályok eltérőek az egyes településeken, ezért érdemes utánanézni az önkormányzat közterület-szabályozási rendeletének.

Ha kihelyezett plakátokra firkálsz vagy azokat letéped, legvalószínűbb, hogy ugyanígy rongálás miatti szabálysértési eljárás indulhat ellened. Védekezés szempontjából ezért fontos, hogy a plakáttartó keretben ne tegyél kárt, azt ne firkáld össze. Még inkább védhető a dolog akkor, ha a plakátot nem letéped, hanem átjavítod úgy, hogy felismerhető legyen a plakát eredeti üzenete is, ami ellen tiltakozol.

Sajnos a Kúria hozott egy jogegységi határozatot, amely szerint a bíróságnak nem kell vizsgálnia a véleménynyilvánítás tartalmát a falfirkálás esetén, az mindenképp rongálás bűncselekményét valósítja meg. Dolgozunk azon, hogy a jövőben megváltozzon ez a jogértelmezés, azonban jelenleg a Kúria határozata köti a bíróságokat.

4.Mit tegyek, ha mégis eljárást indítanak ellenem?

a) Szabálysértési eljárás rongálás miatt

Előfordulhat, hogy aszfaltfújás, krétázás, matricázás után rongálás miatt szabálysértési eljárást indítanak ellened. Javasoljuk, hogy ebben az esetben kérd minél hamarabb (de legkésőbb 8 napon belül) hogy a rendőrség személyesen hallgasson meg. Ezt kérheted személyesen a kapitányságon, telefonon vagy emailben is az ügyed számára hivatkozva. A meghallgatás során lehetőséged van jegyzőkönyvbe mondani, hogy szerinted miért nem sértettél törvényt. Ha ennek ellenére fenntartják, hogy szabálysértést követtél el, kifogást nyújthatsz be a bírósághoz.

Ügyvédi képviselet nem kötelező ebben az eljárásban, de ha kérdésed lenne a kifogással vagy a jogi eljárással kapcsolatban, keresd a TASZ jogsegélyszolgálatát a jogsegely@tasz.hu-n!

Fontos! Ha tanúként idéznek be, magad ellen nem vagy köteles vallomást tenni. Erre valószínűleg a meghallgatás során is felhívják majd a figyelmed. Az olyan kérdésekre, amelyekre magadat terhelő választ adnál, nyugodtan válaszold azt, hogy nem vagy köteles erre a kérdésre választ adni.

b) A helyszín helyreállítása tüntetés után

Ha a tüntetés szervezője vagy, a gyülekezési törvény szerint kötelességed gondoskodni a helyszín helyreállításáról. Ha ezt elmulasztod, kötelezhetnek arra, hogy megtérítsd a helyreállítás költségét, de akár bírságot is kiszabhatnak. A TASZ szerint a politikai véleménynyilvánítás nem csak a tüntetés idején jogszerű, hanem előtte és utána is, hiszen a szólásszabadság alapjog. Ha mégis megbírságolnak tüntetés szervezőjeként, keresd jogsegély-szolgálatunkat!

c) Büntetőeljárás

Előfordulhat, hogy a rendőrség nem szabálysértési, hanem büntetőeljárást indított a politikai véleményüket kinyilvánítók ellen. Erre akkor kerülhet sor, ha úgy ítéli meg, hogy a rongálással okozott kár meghaladja a szabálysértési értékhatárt (50 000 Ft), mert például több plakáton is nyomot hagytál. Akkor is büntetőeljárás indulhat ellened, ha a hatóság ,,falfirka elhelyezésének” minősíti a véleménynyilvánításodat, ami a törvény szerint már nem csak szabálysértés, hanem bűncselekmény. A TASZ szerint a büntetőeljárás aránytalanul súlyos válasz egy falfirka elhelyezésére, mert a cselekmény nem veszélyes a társadalomra, ha a firkáló közéleti, politikai véleményét nyilvánítja ki és nem okoz vele kárt, vagy a felirat könnyen eltávolítható. A Kúria azonban egy jogegységi határozatában amellett foglalt állást, hogy a véleménynyilvánítás tartalmát ilyen esetekben a bíróságnak nem kell vizsgálnia. Dolgozunk azon, hogy ez a szigorú jogértelmezés a jövőben megváltozzon! Ha a rendőrség mégis büntetőeljárást indít ellened, javasoljuk, hogy keresd a TASZ jogsegély-szolgálatát!

A szólásszabadság alapjog, ezért biztatunk mindenkit arra, hogy a lehetséges következmények ellenére ne tántorodjon el az olyan kreatív véleménynyilvánítási formáktól, amelyek nem okoznak kárt! Ha mégis retorzió érne emiatt, kitaláltad: keresd jogsegélyszolgálatunkat!