Mi a teendő, ha igazoltatnak?

A tüntetéseken többnyire jelen van a rendőrség is. A legtöbb esetben csak azért, hogy biztosítsa a helyszínt, emiatt a tüntetők általában nem is érintkeznek a rendőrséggel. Előfordulhat azonban, hogy a rendőrség valamilyen okból igazoltat résztvevőként. Az alábbiakban az igazoltatás szabályait tekintjük át.

1.Mit kell csinálnom, ha igazoltat a rendőr?

Előfordulhat, hogy egy tüntetésen igazoltat a rendőr, ezért az irataid (személyi igazolvány, útlevél vagy egyéb hatósági igazolvány) mindig legyenek nálad, ha tüntetésre indulsz. Fontos, hogy ilyenkor együtt kell működnöd a rendőrrel és oda kell adnod neki az irataidat. Ha az igazoltatásnak ellenszegülsz, kényszert alkalmazhatnak veled szemben, és ha nem adod meg az adataid, akár elő is állíthatnak. Nem adhatsz meg hamis adatokat sem, mert akkor közokirat-hamisításért felelősségre vonhatnak.

2.Miért igazolgathatnak?

Az igazoltatásra csak indokolt esetben kerülhet sor. Ha szerinted jogszerűtlenül igazoltatnak a rendőrök, akkor is azt javasoljuk, hogy viselkedj együttműködően, később még tehetsz panaszt az eljárás ellen. Már az igazoltatás alatt érdemes hangsúlyoznod, hogy a tüntetésen alapjogaidat gyakoroltad.

3.Az igazoltatás során megbírságolhatnak?

Könnyen lehet, hogy az igazoltatással együtt már rögtön helyszíni bírságot is kiszabna a rendőrség: például a közlekedési szabályok megsértése, rongálás, gyülekezési joggal visszaélés vagy bármilyen egyéb szabálysértés miatt. Fontos, hogy ha nem értesz egyet azzal, hogy szabálysértést követtél el, ne írd alá a rendőrség határozatát! Ha aláírod, később nem tudsz kifogást benyújtani, és bíróság előtt megtámadni a rendőrség döntését. Ha szabálysértési eljárás indul ellened gyülekezési jogod gyakorlásakor, keresd jogsegélyszolgálatunkat!