Mire figyelj oda, hogy ne kerülj összetűzésbe a rendőrökkel?

A rendőrökkel főszabály szerint együtt kell működnöd. Az alábbiakban olyan dolgokra hívjuk fel a figyelmed, amiket kerülnöd kell, ha nem akarsz összetűzésbe keveredni a rendőrséggel.

1.Hivatalos személy elleni erőszak

A rendőröket tilos bármivel megdobni. Egy sörös üveg vagy egy petárda akár súlyos sérüléseket is okozhat, ez hivatalos személy elleni erőszaknak minősül. Ez súlyos bűncselekmény, különösen, ha csoportosan követik el. Ha üres műanyag palackot dobnál a rendőrsorfalra, az ugyanúgy erőszakos cselekménynek számít, bár az nem tud sérülést okozni (vagy csak egészen extrém esetben). Tehát akkor is hivatalos személy elleni erőszak miatt felelsz, ha semmilyen sérülést nem okozol.

Az is hivatalos személy elleni erőszaknak minősül, ha lökdösöd a rendőröket, függetlenül attól, hogy okozol-e vele sérülést. Fontos, hogy ha rendőrsorfal áll előtted a tüntetésen, legalább egy karnyújtásnyi távolságra legyél a rendőröktől. Így nagy eséllyel elkerülheted azt is, hogy hátulról toljon rá a tömeg a rendőrsorfalra.

Ugyanígy tilos a rendőröket vagy másokat lefújni pl. gázsprayvel vagy paprikasprayvel. Ha rendőrrel szemben teszed, ez is hivatalos személy elleni erőszaknak számít. Ha bárki mással, akkor a gyülekezési szabadságot sérted meg, ami szintén bűncselekmény.

2.Garázdaság, rongálás

Kukák borogatása, tárgyak összetörése miatt is felelősségre vonhatnak garázdaságért vagy rongálásért. Ezek szintén bűncselekmények, és ha többen követitek el, akkor csoportos elkövetésért feleltek.

Feliratok elhelyezéséért (földön, padokon, falon) is eljárás indulhat ellened. Szerintünk ez nem minősül rongálásnak, mivel ez nem veszélyes a társadalomra, ha politikai véleményt fejezel ki vele, azonban már láttunk arra példát, hogy rongálásért indult eljárás. A Kúria joggyakorlata most afelé mutat, hogy az ilyen tevékenység tiltott, de dolgozunk azon, hogy ez változzon. Ha firkálni, festeni akarsz, használj lemosható (vízbázisú) festéket, hogy nagyobb munka és költség nélkül el lehessen távolítani a feliratot, ábrát. Arra is figyelj, hogy olyan üzenetet írj fel (lehetőleg olyan, szimbolikus helyre) ami valóban politikai vélemény kifejezése.

3.Maszkviselés, tiltott tárgyak

Arról, hogy mi lehet nálad egy tüntetésen, itt olvashatsz részletesen. Ha ezeket a szabályokat nem tartod be, szintén eljárás indulhat ellened.

4.Készíthetek felvételt a rendőri intézkedésről?

Igen. A rendőrök eljárásuk során a közhatalom nevében járnak el, ezért más szabályok vonatkoznak rájuk, mint arra, ha ,,átlagos” embereket fotóznál le. A rendőri eljárás fotón vagy videón rögzítése garancia lehet arra, hogy ha jogszerűtlenül intézkedik a rendőr, később ezt bizonyítani tudd. Akkor is jogod van videóra venni a rendőr intézkedését, ha jogszerűen jár el. A felvétel készítésével viszont nem akadályozhatod a rendőrt az eljárásában.

5.Mit tegyek, ha jogszerűtlenül intézkedett velem szemben a rendőr?

Az intézkedés során akkor is érdemes együttműködőnek lenned, ha azt jogtalannak tartod, mert különben eljárást indíthatnak veled szemben. A jogszerűtlen rendőri intézkedéssel szemben azonban később panaszt tehetsz. Erre két út áll rendelkezésedre:

30 napon belül panaszt tehetsz az intézkedést végrehajtó rendőrkapitányságnál, vagy az Alapvető Jogok biztosához fordulhatsz az intézkedéstől számított 1 éven belül.

6.Mit kell tennem, ha bántalmazott a rendőr?

Rendőri bántalmazásról akkor beszélhetünk, ha a rendőr szándékosan, fizikailag bántalmaz szolgálatteljesítés közben. Fontos, hogy nemcsak az számít bántalmazásnak, ha a rendőr súlyos sérülést okoz! A kényszerítő eszközök alkalmazása, ha az indokolt esetben és az arányosság követelményét szem előtt tartva történik, általában nem bántalmazás.

Ha rendőri bántalmazás áldozatává válsz, először is javasoljuk, hogy menj el orvoshoz. Ez nemcsak az ellátás, kezelés miatt fontos, hanem azért is, mert az orvos rögzíti azt, hogy az elmondásod alapján mi történt, illetve hogy milyen külsérelmi nyomok láthatóak rajtad. Az orvost meg kell kérned arra, hogy készítsen látleletet, ez bizonyítékként szolgálhat a későbbi eljárás során. Ha bármilyen más bizonyítékot fel tudsz mutatni (pl. tanúk, felvételek), az is hasznodra válhat később az eljárás során.

Ha rendőri bántalmazás áldozatává válsz, az ügyészségen tehetsz feljelentést.