Forgalomlassítás, útlezárás

Sokáig az volt a szabály, hogy a gyülekezési szabadságnak a közlekedés ellehetetlenítése szab korlátot: amíg a járműforgalom más útvonalon biztosítható, addig a hatóságnak nincs joga megtiltani a tüntetést, hanem kötelessége, hogy biztosítsa mind a tüntetést, mind a közlekedést. A hatályos gyülekezési törvény ennél jóval homályosabban és körmönfontabban fogalmaz: ebbe a törvényszövegbe már a könnyen kezelhető forgalom-zavarások is beleférnek. Szerencsére azonban a bíróság továbbra is a szigorúbb alkotmányos mérce szerint ítéli meg a rendőrségi tiltásokat.

1.Van-e jogom olyan tüntetést szervezni, ami akadályozza az autóforgalmat, például félpályás útlezárással?

Igen, jogod van azzal felhívni a figyelmet egy közéleti kérdésre, hogy lassítod, nehezíted a tüntetéseddel a gépjárműforgalmat egy adott útszakaszon. Természetesen annál erősebben indokolható a forgalomlassítás, minél szorosabb a kapcsolat a tüntetés célja és a tiltakozás ilyen formája között. Erről részletesebben itt olvashatsz.

2.Remek, akkor bejelentek egy tüntetést, amivel lezárom Budapest összes hídját egy hétre!

Amit biztosan nem tehetsz meg jogszerűen, az a forgalom ellehetlenítése. Persze az, hogy mikor lehetetlenül el a forgalom, a konkrét úthálózati viszonyoktól függ. Nagyvárosban aligha fordul elő olyan helyzet, hogy a forgalmat ne lehetne más útvonalon biztosítani - de az összes dunai híd teljes lezárása biztosan ezt eredményezné Budapesten. A teljes útlezárás is ellehetetleníti a forgalmat például egy autópályán.

A gyülekezési szabadság természetesen nem korlátlan alapjog. A tüntetés csak akkor jogszerű, ha arányosan korlátozza mások jogait. A félpályás útlezárás is elég jelentős zavart tud okozni a közlekedésben, ezért nem önmagáért való, hanem arra, hogy felhívd a figyelmet egy fontos közéleti témára, ügyre.

3.Mit tegyek, hogy a rendőrség ne tiltson meg egy útblokádot vagy hídlezárást?

Válassz olyan közterületet, amelyik kapcsolódik a tüntetésed céljához, és a tüntetésed keltette figyelem (fennakadás) álljon arányban a tüntetésed céljával! A bejelentésben, illetve a rendőrséggel való egyeztetésen hangsúlyozd, hogy miként kapcsolódik a helyszín a gyűlés céljához, és hogy a véleményed kifejezésére miért ezt a formát választottad. Részletezd, hogy szervezőként hogyan tervezel ügyelni a biztonságra (pl. kellő számú rendező vesz részt a biztosításban, a rendezők láthatósági mellényben lesznek, a rendezvény sötétedés előtt véget ér, stb.), és kifejezetten kérd a rendőrség közreműködését mind a résztvevők, mind a forgalom biztonsága érdekében.

4.A rendőrség megtiltotta a gyűlésemet arra hivatkozva, hogy a közlekedés rendjének sérelmével jár. Mit tehetek?

A tiltó határozatot megtámadhatod a bíróságon, ennek az eljárásnak a menetéről itt olvashatsz.

A felülvizsgálati kérelemben azzal érdemes érvelned, hogy a tüntetés egy közterületnek éppen olyan jogszerű használata, mint a közlekedés. A tüntetések gyakran okoznak kényelmetlenséget, fennakadást a mindennapi életben, ez azonban nem azt indokolja, hogy a rendőrség akadályozza a gyűlések megtartását. Éppen ellenkezőleg, a rendőrség dolga biztosítani azt, hogy a tüntetők szabadon élhessenek alkotmányos jogukkal. Ez a rendőrségnek éppúgy alkotmányos kötelessége, mint a forgalom biztonságának és rendjének fenntartása. Egy forgalomlassító demonstráció a közlekedésben nem okoz nagyobb zavart, mint egy közúti baleset vagy egy útfelújítás; a rendőrségnek nem jelenthet ennél nagyobb kihívást a helyzet kezelése.