Mi a teendő, ha eljárás alá vonnak?

Előfordulhat, hogy valamilyen okból szabálysértési vagy büntetőeljárást indítanak ellened. Ilyenkor először igazoltat a rendőrség, majd később kapsz értesítést az eljárás további menetéről. Az igazoltatásnál fontos, hogy együttműködően viselkedj, máskülönben akár elő is állíthat a rendőrség. Könnyen lehet, hogy bár a helyszínen igazoltatnak, később úgy ítéli meg a rendőrség, hogy nem indít eljárást, illetve az is, hogy elindítja az eljárást, de azt az érdemi rész előtt megszünteti. Ha eljárás indul ellened, keress minket!

Tüntetésre feltöltött telefonnal érdemes elindulni, amiben a legfontosabb kontaktjaid száma el van mentve. Javasoljuk, hogy a TASZ forródrótjának telefonszámát is mentsd el: +3670 722 3356. Nagyobb tüntetéseken bekapcsoljuk a forródrótunkat, így ha azonnali jogi segítségre van szükséged, közvetlenül telefonon is el tudsz érni minket.

1.Mikor vihetnek be a rendőrök?

Az igazoltatást nem érdemes megtagadni, mert ebben az esetben akár elő is állíthatnak. A jogszabály előírja, hogy az igazoltatás vagy a személyazonosság megállapításának sikertelensége esetén az előállítás csak a személyazonosság megállapításához szükséges ideig tarthat – tehát ha pusztán az igazoltatás sikertelensége miatt állítottak elő, az igazoltatást követően a rendőrségnek el kell engednie.

A törvény előírja a rendőrségnek, hogy milyen esetekben kötelező elrendelnie az előállítást, illetve milyen esetekben tartozik a mérlegelési jogkörébe, hogy döntsön erről. Gyülekezési szempontból fontos kiemelni, hogy a rendőrnek kötelessége előállítani azt, akit szándékos bűncselekmény elkövetésén tetten értek. Ha el akarod kerülni a rendőrökkel való konfliktust, javasoljuk, hogy nézd át ezt a tájékoztatónkat.

2.Mennyi ideig tarthatnak bent a rendőrök?

A rendőrség az előállítással a személyi szabadságot csak a szükséges ideig, de legfeljebb 8 órán át korlátozhatja. Ha az előállítás célja még nem valósult meg, indokolt esetben ezt az időtartamot a rendőri szerv vezetője egy alkalommal 4 órával meghosszabbíthatja. Az előállítás időtartamát a rendőri intézkedés kezdetétől kell számítani. Fontos, hogy az előállítás csak addig jogszerű, amíg annak észszerű indoka van.

Ha bűncselekmény elkövetésével gyanúsítanak, őrizetbe is vehetnek. Ennek maximális ideje 72 óra, amibe az előállítás idejét is bele kell számítani. (Az őrizet nem azonos a letartóztatással, amit csak bíróság rendelhet el, az őrizetbe vétel időtartam alatt.)

3.Értesíthetek valakit, hogy segítsen?

A rendőrségi törvény szerint előállítottat szóban vagy írásban az előállítás okáról tájékoztatni kell, és az előállítás időtartamáról igazolást kell kiállítani a részére. Megadhatsz egy kontaktszemélyt (rokont vagy akár ügyvédet), akit értesítenek az előállításodról vagy őrizetbe vételedről. Mást nem fog értesíteni a rendőrség, csak akit megadtál.

4.Mi fog történni a rendőrségen?

Miután bevittek, a rendőrség tájékoztatni fog arról, hogy hogyan folytatódik az eljárás. Legvalószínűbb, hogy miután bevittek, ki akarnak hallgatni. Az is előfordulhat, hogy miután bevittek, rövid idő után elengednek.

Az eljárás egészére igaz, hogy nem vagy köteles vallomást tenni és nem vagy köteles a vallomásodban igazat mondani. Az igazmondási kötelezettség a tanúkat terheli. Ellenben oda kell figyelned arra, hogy a vallomásodban mást hamisan nem vádolhatsz. Az eljárás bármely szakaszában jogod van ügyvédi képviseletre: kihallgatás előtt legalább két órát kell biztosítani ahhoz, hogy az ügyvéd a helyszínen megjelenjen. Természetesen nem kell tudnod fejből az ügyvéded telefonszámát, de a nevét és az irodája nevét igen: így tudja a rendőrség értesíteni. A kihallgatásokről jegyzőkönyv készül, amelyet a kihallgatás végén aláírat a rendőrség a kihallgatottal. Fontos, hogy alaposan olvasd át a jegyzőkönyvet! Ha nem az szerepel a jegyzőkönyvben, amit mondtál, kérheted a jegyzőkönyv kijavítását.