Eljárás indult ellened a KRESZ megsértése miatt?

Szervezőként sok szabály betartására kell ügyelned. A szabálysértési eljárás és az abban kiszabható szankciók célja, hogy ezeket a szabályokat komolyan vedd és betartsd. Az alábbi útmutató abban segít eligazodni, hogy mit tehetsz, ha KRESZ szabálysértési eljárás alá vontak.

A cikk naprakész: 2022.10.05.

1.Miután véget ért a tüntetés, tovább vonultam a tömeggel. A rendőrök igazoltattak, és azt mondták, hogy megsértettem a KRESZ-t azzal, hogy az úttesten haladtam. Mire számíthatok?

Egyre gyakoribb, hogy amikor véget ér egy bejelentett tüntetés programja, a résztvevők nem mind mennek haza, hanem tovább folytatják a demonstrációt. Sokszor az eredeti helyszínről továbbmennek, tüntetés közben vonulnak, és nem a járdán, hanem az úttesten haladnak. A rendőrség jogi álláspontja szerint ezzel megsértik a KRESZ-t, mert korlátozzák az autóforgalmat. Ilyenkor igazoltatják a vonulókat, és az így megszerzett személyes adatok alapján sokszor - de nem minden esetben - indítanak szabálysértési eljárást. Ha igazoltattak vonulás közben, általában néhány hét múlva kapsz egy határozatot arról, hogy szabálysértést követtél el és ezért bírságot (általában 30 000 - 70 000 forint) szabtak ki rád.

2.Tényleg törvénysértő vagyok? Akkor most fizessem be a büntetést?

A TASZ jogi álláspontja szerint nem sértettél törvényt: sőt, egy alapvető jogodat, a gyülekezési szabadságot gyakoroltad egy spontán tüntetésen. A spontán tüntetéseknek nincs szervezőjük, így azokat bejelenteni sem lehet, de attól még ugyanúgy jogszerűek. És ahogy egy bejelentett demonstráción, úgy egy spontán tüntetésen is lehet az úttesten haladni (A spontán tüntetésről részletesebben ITT olvashatsz). Természetesen a veszélyes közúti helyzetek megelőzése a rendőrség dolga, és ennek során akár visszavezetheti a tüntetőket a járdára vagy fel is oszlathatja a tüntetést, ha más, enyhébb eszköz nem áll rendelkezésre. Mindaddig azonban, amíg a tüntetők erőszakmentesen gyakorolják a gyülekezési jogukat, őket megbüntetni nem lehet. Ezt több bírósági döntés is kimondta, sikeresen tiltakozhatsz tehát a büntetés ellen.

3.Remek! Pontosan mit kell tennem, ha nem akarom befizetni a büntetést?

Először is kérd mihamarabb - de a legkésőbb 8 napon belül -, hogy a rendőrség hallgasson meg személyesen az ügyedben. Ezt kérheted személyesen a kapitányságon, telefonon vagy emailben is az ügyed számára hivatkozva (Itt találsz egy mintát ehhez). Ha meghallgatnak, akkor lehetőséged lesz jegyzőkönyvbe mondani, hogy szerinted miért nem sértettél törvényt. Az ehhez szükséges érveket innen tudod letölteni. Sokszor már ez elegendő a rendőrségnek ahhoz, hogy ejtse az ügyet és visszavonja a büntetést. Ilyenkor az is kiderülhet, hogy nincs videós bizonyítéka a rendőröknek arról, hogy az úttestre léptél. Mivel magadat nem vagy köteles szabálysértéssel vádolni, így téged sem kötelezhetnek, hogy nyilatkozz arról, hogy valóban leléptél-e a járdáról.

4.Hajthatatlan a rendőrség, a személyes meghallgatásom után is fenntartották, hogy szabálysértést követtem el. Mit tehetek?

Ilyenkor egy kifogásnak nevezett írásos dokumentumot kell benyújtanod mihamarabb - de a legkésőbb 8 napon belül. Az ehhez készített mintát innen tudod letölteni.

A kifogást a rendőrségnek kell benyújtanod, de azt a bíróság fogja elbírálni. Nem kötelező az ügyvéd ebben az eljárásban, és a bíróságon is csak annyit kell elmondanod, amennyi a kifogásban le volt írva. Jogi ismeretekkel nem rendelkező átlagemberek is sikerre tudják vinni ezt az eljárást, de ha kérdésed lenne a kifogással vagy a jogi eljárással kapcsolatban, keresd a TASZ jogsegélyszolgálatát.

5.A bíróságon sem jártam sikerrel. Lehet még tenni bármit?

Vannak még olyan jogi utak, amelyek egyes ügyekben sikerre vezethetnek, de ahhoz, hogy eldöntsük, hogy a te ügyedben van-e ilyen, keresd a TASZ jogsegélyszolgálatát.