Flashmob

A flashmob, vagy más néven villámtüntetés egy előre megszervezett, rövid ideig tartó, figyelemfelkeltő rendezvény. Tehát van szervezője, de mindössze pár percig tart, látványos és váratlan köztéri performansz. Amennyiben a célja az, hogy a résztvevők véleményt nyilvánítsanak egy közéleti témában, úgy a gyülekezési jog gyakorlását jelenti és alkotmányos védelmet élvez éppúgy, mint bármely huzamosabb tüntetés.

1.Be kell-e jelentenem a rendőrségen, ha flashmobot szeretnék szervezni?

Mivel a flashmob célja gyakran az, hogy egy váratlan, meglepetésszerű akcióval hívják fel a járókelők figyelmét az üzenetre, ez nyomós indok amellett, hogy a résztvevőkön túl senki, még a rendőrség se tudjon róla. Természetesen semmi akadálya annak, hogy a flashmobot is bejelentsd a rendőrségen. A bejelentés szabályairól itt olvashatsz részletesen.

Fontos tudnod, hogy a magyar gyülekezési törvény nem tesz különbséget a gyűlések között az időtartamuk alapján. Ezért könnyen előfordulhat, hogy a rendőrség szabálysértési eljárást indít ellened, amiért elmulasztottad a flashmob bejelentését. Ilyen eljárás csak a szervező ellen indulhat, a részvétel egy békés, bejelentés nélküli villámtüntetésen a magyar jogban sem jogsértő! A szervező szabálysértési felelősségéről itt olvashatsz bővebben.

Ha szabálysértési eljárás indul ellened flashmob szervezése vagy abban való részvétel miatt, vedd fel a kapcsolatot jogsegélyszolgálatunkkal, hogy támogathassunk a védekezésben az eljárás során.

A TASZ álláspontja szerint nem feltétlenül jogellenes, ha elmarad a flashmob bejelentése a rendőrség felé. A mindössze pár percig tartó rendezvények esetén ugyanis nem állnak fenn azok a körülmények, amelyek indokolnák annak előzetes bejelentését. A bejelentés, a rendőrség tájékoztatása azt a célt szolgálja, hogy a rendőrség szükség esetén biztosítani tudja a gyűlést, valamint a közrendet, közbiztonságot, illetve mások jogait és szabadságát. Az azonban igen valószínűtlen, hogy egy pár perces figyelemfelhívó akció olyan súlyos zavart, veszélyt vagy aránytalan sérelmet okozna, ami rendőrségi lépéseket alapozna meg. Ezt a jogértelmezést már sikerült is bizonyítani a bíróságon.

2.Mennyi ideig tarthat egy flashmob?

A flashmobok lényege, hogy nagyon rövid ideig, mindössze pár percig tartanak. Mivel a törvény nem tesz különbséget a gyűlések időtartama alapján, így arra sincs szabály, hogy pontosan milyen hosszúak lehetnek. Általában flasmobnak azonban csak az tekinthető, ami pár percet vesz igénybe. Minél tovább tart egy flashmob, az a bejelentési kötelezettséget annál inkább megalapozza.

3.Milyen típusú performanszokat szervezhetek egy flashmobra?

Ennek pontos körét lehetetlen lenne meghatározni, mivel gyakorlatilag bármilyen jellegű performansz megengedett, ami egyébként nem jogellenes (nem jár mások jogainak és szabadságának sérelmével, nem veszélyezteti a közbiztonságot vagy a közrendet). Erős alkotmányos védelem azonban csak a közéleti célú véleménynyilvánítást illeti meg, a művészi jellegű vagy üzenet nélküli flashmobok nem a gyülekezési jog és a véleménynyilvánítás gyakorlásának esetei. Rajtad áll eldönteni, hogy milyen akció fér bele 1-2 percbe és tudja egyúttal a leghatékonyabban közvetíteni az átadni kívánt üzenetet. Például letakarhattok közösen egy óriásplakátot vagy szobrot, rajzolhattok vagy írhattok is a járdára krétával, akár közös táncot vagy éneklést is szervezhettek, stb.

4.Mire érdemes még odafigyelnem?

Minden rendezvény után a helyszínt vissza kell állítani eredeti állapotába. A törvény szerint ez a szervező kötelessége: a gyűlés befejezését követően haladéktalanul gondoskodni köteles a gyűlés helyszínének a gyűlést megelőző állapotba hozásáról, így különösen a felállított építmények és berendezések elbontásáról, az elhelyezett plakátok eltávolításáról, a keletkezett hulladék eltakarításáról és az esetleges környezeti károk helyreállításáról. Ez azt jelenti, hogy a szemetet magatok után fel kell szedni, és ha használtatok berendezési tárgyakat, molinókat, azokat el kell szállítani. Ellenkező esetben könnyen lehet, hogy állnotok kell a közterület takarításának költségét és még ötvenezer forintig terjedő közigazgatási bírságot is kaptok a nyakatokba. Ha ez történik és aránytalannak tartjátok, akkor keressétek a TASZ jogsegélyszolgálatát.