Aláírásgyűjtés, kitelepülés, standolás

Elsősorban azt tekintjük gyűlésnek, amikor sok ember egyszerre nyilvánít véleményt közterületen – ilyenek a tüntetések és a demonstrációk. A gyülekezési törvény is ennek megfelelően határozza meg a gyűlést: legalább két személy részvételével közügyben való véleménynyilvánítás céljából tartott nyilvános összejövetel. A gyűlés fogalmába azonban sok minden belefér, olyasmi is, amiről nem feltétlenül gondolnánk, hogy a gyülekezési törvény hatálya alá tartozhat.

A cikk naprakész: 2022.10.05.

1.Aláírásgyűjtés közügyekben

A polgárok gyakran gyűjtenek aláírásokat standolással, kitelepüléssel is annak érdekében, hogy közügyekben nyomatékot adjanak a véleményüknek.

A peticíók támogatásához is gyakran gyűjtenek közterületen aláírást. Praktikus ezt a gyülekezési törvény szabályai szerint tenni, hiszen így az önkormányzat nem kötheti közterület-foglalási engedélyhez vagy közterület-használati díj fizetéséhez az aláírásgyűjtést.

Ahhoz, hogy a gyülekezési törvény szabályai szerint járj el, a következőkre kell figyelned:

  1. közüggyel kapcsolatban kell gyűjtened az aláírásokat és
  2. az aláírásgyűjtésen legalább két személynek folyamatosan jelen kell lennie. Ezt úgy tudod garantálni, hogy az aláírásokat folyamatosan legalább ketten gyűjtik.

Ha az általad szervezett aláírásgyűjtés megfelel ezeknek a feltételeknek, akkor jelentsd be a gyűlést az általános szabályok szerint. Ehhez ITT találsz segítséget.

Ha valaki az aláírásgyűjtést nem szeretné gyülekezésként bejelenteni, akkor arra is van lehetősége, hogy a települési/kerületi szabályoknak megfelelően közterületfoglalási engedélyt kér és a közterület használat szabályainak megfelelően, díj fizetése ellenében használja a közterületet.

Az adatkezelési szabályok betartásához ITT találsz segítséget.

2.Ajánlásgyűjtés választási jelöltséghez

A választási törvények meghatározzák, hogy mely választás esetében hány darab ajánlás szükséges ahhoz, hogy egy jelölt vagy egy jelölő szervezet el tudjon indulni az adott választáson.

A közterületen történő ajánlásgyűjtést nem a gyülekezési törvény, hanem a választási eljárásról szóló törvény szabályozza. A választási eljárási törvény szabályai alapján ajánlásgyűjtést a választási időszakban széles körben és külön bejelentés vagy engedélyezés nélkül lehet végezni. Ennek részleteiről itt olvashatsz többet. A legfontosabb az, hogy ajánlás a polgárok zaklatása nélkül bárhol gyűjthető, kivéve:

  • az ajánlást gyűjtő és az ajánló munkahelyén, munkaidőben,
  • a Magyar Honvédségnél és a központi államigazgatási szerveknél szolgálati viszonyban lévő személytől a szolgálati helyén vagy szolgálati feladatának teljesítése közben,
  • tömegközlekedési eszközön,
  • állami, helyi és nemzetiségi önkormányzati szervek hivatali helyiségében,
  • felsőoktatási és köznevelési intézményben,
  • egészségügyi szolgáltató helyiségében, és
  • a tulajdonos előzetes, írásbeli hozzájárulásának hiányában közforgalom számára nyitva álló magánterületen (pl. plázában).

Fontos: nem gyűjthető aláírás például egy nagyáruház parkolójában az áruház vezetőjének előzetes írásbeli engedélye nélkül.