Mit vihetsz magaddal egy tüntetésre és mit nem?

Fontos odafigyelned arra, hogy mit veszel fel és mit viszel magaddal egy tüntetésre, mert akár amiatt is bajba kerülhetsz, hogy olyan dolgok vannak nálad, amiket nem enged a gyülekezési törvény.

1.Mi legyen nálam mindenképp egy tüntetésen?

Egy tüntetésre mindenképpen vigyél magaddal feltöltött telefont, amiben a fontosabb kontaktjaid (így a TASZ forródrótjának száma is) el van mentve. A forródrótunk telefonszámát (+36307223356) akár a tenyeredre is felírhatod, ha esetleg olyan helyzetbe kerülnél, hogy nem férsz hozzá a saját telefonodhoz. A telefon akkor is hasznos lehet, ha valamilyen rendkívüli eseményt fotózni vagy videózni szeretnél. Ilyen esetben a felvételkészítés szabályairól itt olvashatsz részletesen.

Igazolványt (személyit, útlevelet, jogosítványt) is mindenképp tarts magadnál, hogy az igazoltatásnál igazolni tudd a személyazonosságod.

Emellett hasznos lehet, ha tartasz magadnál vizet, az esetleges rosszullét megelőzése érdekében.

2.Milyen eszközöket vihetek még magammal a tüntetésre?

Főszabály szerint bármit magaddal vihetsz, ami nem alkalmas testi sérülés okozására, legyen az transzparens, zászló, síp, molinó stb. Ezek a demonstrációk természetes velejárói, segítségükkel hatékonyabban hangot adhatsz véleményednek. Ha azonban valamilyen kevésbé szokványos tárgyat szeretnél magaddal vinni, amiben nem vagy biztos, hogy megengedett-e, érdemes előtte a szervezővel, vagy a helyszínen a vezetővel, rendezőkkel felvenned a kapcsolatot, és velük egyeztetned.

3.Mit nem vihetek magammal?

Nem lehet nálad sem a tüntetésen, sem az odaúton és visszaúton:

  • fegyver, robbanószer vagy ezek használatára szolgáló tárgy,

  • sérülés okozására alkalmas tárgy,

  • tűzveszélyes, maró, irritáló anyag.

Tilos továbbá erőszakot közvetítő, félkatonai vagy ahhoz hasonló ruhát felvenni, amely félelmet kelthet másokban.

Mivel Magyarországon bűncselekménynek minősül a tiltott önkényuralmi jelképek nagy nyilvánosság előtti használata, így szintén nem jelenhetsz meg olyan ruhában, ami horogkeresztet, SS-jelvényt, nyilaskeresztet, sarló-kalapácsot vagy ötágú vöröscsillagot ábrázol. (Ha mégis ezt teszed egy békés tüntetésen, és eljárást indítanak ellened, akkor keresd a TASZ jogsegélyszolgálatát.)

Ne tarts magadnál semmilyen illegális anyagot sem (pl. kábítószert), mert ha előállítanak valami miatt, ezek súlyosbíthatják az ügyedet.

Ha a tudomásul vett bejelentés ezt nem tartalmazta, a résztvevők nem viselhetnek védőfelszerelést, egyenruhát, vagy azzal összetéveszthető ruházatot, és az arcukat sem takarhatják el. Fontos, hogy maszkviselésért és az arc eltakarásáért akár büntetőeljárás is indulhat ellened, bármilyen okból viseled is!

4.Használhatok füstgyertyát?

A pirotechnikai eszközöket különböző osztályokba sorolják attól függően, hogy azok használata mennyire veszélyes. A P1 kategóriába tartoznak azok, amelyeket egyszeri használatra elegendő mennyiségben bármely nagykorú személy engedély nélkül magánál tarthat és használhat. Ez tehát egy veszélytelen és szabadon vásárolható eszköz, amit legálisan tarthatsz magadnál, sportrendezvények alkalmával nem szokott gond lenni használatukból. Az ilyen füstgyertya tehát jogszerű politikai véleménynyilvánításnak minősül addig, amíg másokra nem veszélyes módon használod. A füstgyertyák jellemzően a P1 kategóriába tartoznak, de vásárlás előtt ezt mindenképp ellenőrizd a csomagoláson vagy kérdezd meg az eladótól!

Fontos! A P1 kategóriájú füstgyertyáknál is be kell tartanod a használati utasítást! Emberre semmiképp se célozz vele és amíg használod, ne állj túl közel másokhoz.

Ennek ellenére elképzelhető, hogy szabálysértési eljárást indítanak veled szemben a rendőrök a füstgyertya miatt. Ebben az esetben vedd fel a kapcsolatot jogsegélyszolgálatunkkal.

5.